Alment
Udstyr, som anvendes til målinger, skal overholde de krav, der er specificeret i de anførte standarder med målemetoder. Det bør regelmæssigt og sporbart dokumenteres, at det benyttede måleudstyr overholder standardernes krav.
Luftlydisolationen R' i bygninger måles ved anvendelse af målemetoden i DS/ISO 140, Akustik, Lydisolationsmålinger i bygninger og af bygningselementer, Del 4: Måling af luftlydisolation mellem rum i bygninger. Der anvendes filtre, hvis båndbredde er 1/3 oktav med centerfrekvenser fra 100 Hz til 3150 Hz. Ved måling af luftlydisolation for entreedøre kan placering af højttalere og mikrofoner fastlægges ud fra retningslinierne i NT ACOU 069, Doors in buildings: Airborne sound insulation. Måleresultaterne for luftlydisolation R' vurderes efter DS 2186, Akustik, Vurdering af lydisolation, Del 1: Luftlydisolation i bygninger og af bygningsdele. Den fremkomne vurderingsværdi betegnes R'w. Ved bestemmelse af R' anvendes det aktuelle fælles areal, og hvor et sådant ikke findes, sættes arealet til 10 m². For døre benyttes arealet af åbningen, hvori døren er monteret. Som fælles skillefladeareal benyttes generelt det totale areal af den fælles skilleflade, uanset at der på denne eventuelt er placeret garderobe- og køkkenskabe og lignende. Ved beregning af modtagerummets volumen fraregnes derimod volumen af garderobe- og køkkenskabe og lignende. Døre, vinduer og udeluftventiler i målerummene skal være lukkede under måling. Kravet til luftlydisolation for vægge med dør mellem boligenheder og fællesrum (9.2.1, stk. 1) samt mellem undervisningsrum og fællesrum (9.3.1, stk. 1) gælder kun den omgivende væg. Under måling skal døren derfor være afdækket for at forhindre lydtransmission gennem døren. Ved måling i horisontal retning tilstræbes, at det mindste og geometrisk mest regulære rum vælges som modtagerum. Ved måling i vertikal retning vælges det nederste rum normalt som senderum. Hvor der forekommer sammenhængende rum (f.eks. et køkken og et beboelsesrum, som kun er delvist adskilt af en væg), kan måleresultaterne påvirkes af, om rummene anses for at være et eller to rum. Sammenhængende rum kan som hovedregel betragtes som to separate rum, såfremt arealet af åbningen mellem dem er mindre end 1/3 af det totale areal af åbning og fælles væg. Betragtningen kan have indflydelse på valg af måleretning og af højttaler- og mikrofonpositioner samt på størrelse af skillefladeareal og modtagerumsvolumen, der indgår i beregningerne. Døre mærket 40, 35 og 30 dB i overensstemmelse med DS 1082, Døre, Lydisolation, Klassifikation, kan forventes at opfylde luftlydisolationskravene på henholdsvis 37, 32 og 27 dB. Hvad angår døres lydisolation og mærkningsklasser henvises i øvrigt til SBI-anvisning 172, Bygningers lydisolation, Nyere bygninger.
Trinlydniveauet L'n i bygninger måles ved anvendelse af målemetoden i DS/ISO 140, Akustik, Lydisolationsmålinger i bygninger og af bygningselementer, Del 7: Måling af trinlydniveau i bygninger. Der anvendes filtre, hvis båndbredde er 1/3 oktav med centerfrekvenser fra 100 Hz til 3150 Hz. Den anvendte bankemaskine skal have slagflader af stål. Måleresultaterne for trinlydniveau L'n vurderes efter DS 2186, Akustik, Vurdering af lydisolation, Del 2: Trinlydniveau. Den fremkomne vurderingsværdi betegnes L'n,w. Døre, vinduer og udeluftventiler i målerummene skal være lukkede under måling. Løse tæpper skal fjernes inden trinlydmåling. Ved måling på faste tæpper skal det anføres i målerapporten, at målingen er udført med tæppe, og tæppets type angives. Såfremt der i det samme rum er flere forskellige gulvbelægninger, f.eks. i et kombineret beboelsesrum og køkken, udføres en komplet måling af hver type gulvbelægning. Ved måling af trinlydniveau fra trapper udføres en komplet måling fra både reposer og trappeløb.
Efterklangstiden T måles pr. 1/3 oktav efter de i NT ACOU 053, Rooms: Reverberation time, angivne retningslinier. Der anvendes filtre, hvis båndbredde er 1/3 oktav med centerfrekvenser fra 100 Hz til 3150 Hz. Som lydkilde anvendes fortrinsvis en højttaler, og der benyttes excitation med afbrudt støj. Andre metoder kan dog anvendes, hvis det kan dokumenteres, at der opnås samme resultater som med afbrudt støj. Såfremt der anvendes impulsexcitering, hvilket også kan opnås med en pistol, er det ikke tilstrækkeligt at vurdere efterklangstiden på grundlag af en simpel registrering af impulssvaret. Ved bestemmelse af efterklangstiden benyttes et 20 dB vurderingsområde. Døre, vinduer og udeluftventiler i målerummet skal være lukkede under måling. Efterklangstiden i trapperum, gange, gymnastiksale og svømmehaller måles i færdige rum uden brugere. Efterklangstiden i undervisningsrum og i daginstitutioners opholdsrum måles i møblerede rum uden brugere. Sammenhængende rum måles som eet rum. Beregning af ækvivalent lydabsorptionsareal A for undervisningsområder (9.3.3, stk. 5) foretages på grundlag af absorptionskoefficienter pr. 1/1 oktav.
Måling af støjniveau LAeq, udføres med en integrerende lydtrykmåler eller andet analyseudstyr, som opfylder specifikationerne for type 1 instrumenter defineret i IEC 804, Integrating-averaging sound level meters. Såfremt støjen er stationær, kan der anvendes en lydtrykmåler, som opfylder kravene til en type 1 lydtrykmåler i henhold til IEC 651, Sound level meters, og der benyttes midlingstid 'slow'. Før en måling foretages, kalibreres lydtrykmåleren med en kalibrator, der opfylder kravene til en type 1 kalibrator i henhold til IEC 942, Sound calibrators. Døre, vinduer og udeluftventiler i målerummet skal være lukkede under måling. Krav til støjniveau gælder de enkelte installationer, der således skal måles separat. Vandinstallationer, ventilations- og varmeanlæg skal være korrekt justerede før måling. Måletidsrummet, der normalt ikke bør være kortere end 2 minutter, afpasses efter installationen, således at driftstidsrummet er længere end det valgte måletidsrum. Støj fra installationer måles generelt i den mest støjende driftstilstand. En emhætte indstilles i position 'kontrolventilation' (laveste indstilling på emhættens betjeningspanel) ved måling af støjniveau i boligen, hvor den er monteret. Ved måling i omliggende boligenheder indstilles emhætten i den position, hvor den støjer mest. Støjniveau fra toilet bestemmes som LAeq over en periode omfattende udskylning og fyldning af cisterne. Såfremt støjen indeholder tydeligt hørbare toner eller impulser, adderes 5 Db til måleresultatet. Retningslinier for vurdering af toneindhold findes i Miljøstyrelsens vejledning nr. 6/1984, Måling af ekstern støj fra virksomheder. Tillæg på grund af tydeligt hørbare impulser gives alene på grundlag af en subjektiv vurdering. Kravet til støjniveau i beboelsesrum og køkkener (9.2.4, stk. 2 og 4) gælder for umøblerede rum. Måles i møblerede rum, adderes 3 dB til måleresultatet. Støjniveauet måles i 2-3 positioner omkring rummidten. Såfremt rummets dimensioner tillader det, bør afstanden mellem positionerne være mindst 1,5 m. Afstanden til omgivende rumoverflader skal være mindst 1 m. Mikrofonhøjden skal varieres inden for intervallet 1,2-1,5 m over gulv. De målte niveauer midles på energibasis. Kravet til støjniveau i undervisningsrum (9.3.4, stk. 1) gælder for møblerede rum uden brugere. Støjniveauet fra installationer i rummet (f.eks. indblæsnings- og udsugningsarmaturer) måles i een position 1 m fra installationen, og fra installationer uden for rummet i 2-3 positioner omkring rummidten. Såfremt rummets dimensioner tillader det, bør afstanden mellem positionerne være mindst 1,5 m. Afstanden til omgivende rumoverflader skal være mindst 1 m. Mikrofonhøjden skal varieres inden for intervallet 1,2-1,5 m over gulv. De målte niveauer midles på energibasis.
Grænseværdierne for trafikstøj (9.2.4, stk. 1) er døgnækvivalente lydtrykniveauer, LAeq,24h. Det udendørs støjniveau ved en bygning refererer til frit felt. Det indendørs støjniveau gælder for møblerede rum og med udeluftventiler i åben stilling. Det udvendige støjniveau bestemmes på grundlag af de stedlige miljømyndigheders oplysninger eller beregnes på grundlag af trafikintensiteten. Målinger kan også indgå i beregningsgrundlaget. Beregninger foretages f.eks. efter Vejdirektoratets rapport nr. 93, Beregningsmodel for vejtrafikstøj, eller Miljøstyrelsens vejledning nr. 5/1985, Beregning af støj fra jernbaner. En kontrol af, at støjniveauet indendørs overholder kravet, kan foretages ved måling af indendørs niveau eller med udgangspunkt i et beregnet udestøjniveau og måling af niveaudifferensen for bygningens facade. Måling af vejtrafikstøj udføres efter Vejdirektoratets og Miljøstyrelsens rapport, Måling af vejtrafikstøj. Heri beskrives bl.a., hvorledes LAeq,24h bestemmes på grundlag af målinger udført over et kortere tidsrum. Måling af jernbanestøj udføres i henhold til Miljøstyrelsens 'Støj og vibrationer fra jernbaner'. Niveaudifferensen kan også bestemmes i henhold til DS/ISO 140, Akustik, Lydisolationsmålinger i bygninger og af bygningselementer, Del 5: Måling af facadeelementers luftlydisolation i bygninger. Såfremt støjniveaumålingen indendørs foretages i umøbleret rum, korrigeres støjniveauet til møbleret rumtilstand ved at subtrahere 3 dB. Alternativt udføres en måling af efterklangstiden, og der korrigeres svarende til efterklangstiden 0,5 sekunder. Døre og vinduer i målerummet skal være lukkede under måling, udeluftventiler skal være åbne. Med udgangspunkt i det udvendige støjniveau LAeq,24h kan den nødvendige lydisolationsklasse for vinduer findes i SBI-anvisning 172, Bygningers lydisolation, Nyere bygninger. Alternativt kan en detaljeret projektering foretages ud fra facadekomponenternes laboratoriemålte reduktionstal pr. 1/3 oktav, idet det som data for vinduer og udeluftventiler anbefales at benytte laboratorieværdier reduceret med 3 dB. |